Wat is Shopware?

Wat is Shopware en waarom is het zo populair?

Shopware is ongelofelijk hard aan de weg aan het timmeren, en dat is niet zomaar. Het Duitse e-commerce platform dat sinds 2016 volledig open source is, krijgt steeds meer marktaandeel in Europa en ook in Nederland stijgt het aantal actieve installaties enorm.

Dit is voor Websignaal de reden geweest om naast Magento 2 webshops ook met Shopware te gaan werken. Websignaal is inmiddels Shopware partner.

Wat is Shopware?

Shopware is een open source e-commerce platform uit Duitsland, dat de focus heeft op het stimuleren van de klantervaring. Shopware bestaat al sinds 2000 en heeft inmiddels ruim 100.000 tevreden klanten.

Het mooie van Shopware is, is dat de software ontwikkeld is door de mensen die het gebruiken. Hierdoor is de kwaliteit van de software niet alleen heel hoog, maar voldoet het ook aan de hoogste eisen op het gebied van design en technologie.

De eigenaren zelf hebben als missie dat iedere Shopware shop een gepersonaliseerde uitstraling heeft, waar storytelling een belangrijk onderdeel van is.

Met de release van Shopware 6.0 probeert de Duitse e-commerce gigant nog meer voor emotierijke en sfeervolle webwinkel-ervaring te gaan en hiermee de concurrentie voor te blijven.

Shopware heeft inmiddels een aantal grote namen aan zich gebonden. Denk aan giganten als Discovery Channel, L'Oreal, Aston Martin, Borussia Dortmund en bijvoorbeeld het Nederlandse bekende kinderkleding merk Vingino.

Shopware is verkrijgbaar in de volgende edities:

  • Community Edition
  • Starter Edition
  • Professional Plus Edition
  • Enterprise Edition

Wat zijn de voordelen van Shopware?

De enorme opkomst van Shopware heeft natuurlijk te maken met de vele voordelen die het platform biedt. Shopware wordt standaard geleverd met enkele gave functionaliteiten.

Uitgebreide content management mogelijkheden (CMS)
Het CMS van Shopware heet 'Shopping Worlds' en dat is niet zomaar. Met Shopping Worlds maak je in een handomdraai zeer flexibele content/pagina's zonder dat daar extra technische ondersteuning voor nodig is.

De vrijheid die je hebt in de backend van Shopping Worlds is uniek. Met sprekende afbeeldingen en relevante content creëer je een verhaal en zorg je ervoor dat je op een flexibele manier eenvoudig op de emotionele aspecten van online winkelen inspeelt.

Drag & Drop designs
Complexe componenten zoals producten, banners, inhouds- en productblokken, rich media en meer kunnen worden versleept om fraaie lay-outs te maken.

Deze drag & drop functionaliteit wordt uiteraard ook gebruikt om pagina’s in Shopping Worlds te maken.

Shopware is Multi-store
Net zoals de grote concurrent Magento, heeft Shopware ook de mogelijkheid om meerdere stores onder één dak te beheren.

Product- en catalogusbeheer is super eenvoudig
Door de uitgebreide en flexibele tools die in Shopware aanwezig zijn is het super eenvoudig om producten en je catalogus te beheren.

Ook het feit dat je zogenaamde product streams kunt maken is een mooie feature. Product streams spelen in op het winkelgedrag van de bezoeker en zorgt voor een gepersonaliseerde ervaring.

Je maakt productgroepen aan op basis van filters zoals merk, prijs, fabrikant en beoordelingen. Wanneer de bezoeker voldoet aan de juiste set aan filters, zal het een gepersonaliseerde product stream te zien krijgen.

Uitgebreide marketing-functionaliteiten
Naast de product streams heb je nog tal van andere marketing slimmigheidjes in het platform zitten. Zo heb je de mogelijkheid om via zogenaamde Customers Streams klanten te segmenteren op basis van interesses of eerder vertoond winkelgedrag.

Met Digital publishing maak je in een handomdraai fraaie banners die je kan voorzien van buttons en teksten.

Een andere mooie tool op het gebied van marketing is het zogenaamde loyalty-programma. Hiermee sparen klanten punten bij iedere aankoop. Deze punten kunnen vervolgens ingewisseld worden voor een leuke korting of andere bonus.

Hoge mate van schaalbaarheid
Door de ingebouwde tooling voor ontwikkelaars is het eenvoudig om prestaties en schaalbaarheid te verhogen.

Geïntegreerde ERP oplossing
Shopware heeft in de Professional en Professional Plus edities een fraaie integratie met Pickware opgetuigd. Pickware is de ERP oplossing die het mogelijk maakt om een kassasysteem te koppelen en warehouse management zoals voorraadbeheer uit te voeren.

Zoekmachinevriendelijk
Shopware is behoorlijk SEO-geoptimaliseerd. Zo biedt het de mogelijkheid om SEO-vriendelijke URL’s aan te maken, meta titles- en descriptions aan te passen, is er rekening gehouden met Rich Snippets, is er een ingebouwde sitemap aanwezig en werk je eenvoudig met redirects en canonicals.

Het gaat natuurlijk te ver om alle voordelen van Shopware hier te noemen. Feit is dat Shopware voldoet aan alle nieuwste snufjes en door de open source community wordt er constant gewerkt aan verbeteringen en uitbreidingen.

Wat zijn de nadelen van Shopware?

Waar ieder platform zijn voordelen heeft, heeft het natuurlijk ook zo zijn nadelen. En dat is bij Shopware niet anders.

Doorlooptijd
De ontwikkeling van een Shopware shop ligt een stuk hoger dan bijvoorbeeld een WooCommerce shop. Dit komt doordat Shopware veel uitgebreider is en zodoende meer complexiteit met zich meebrengt in de opzetfase.

Beperkte opties voor internationale belasting en accijns regels
Voor zo’n grote speler en in de huidige tijd waarin steeds meer webshops internationaal gaan is het opvallend dat Shopware dit nog niet helemaal op orde heeft. Het kent geen kant-en-klare setups voor deze regels en moet je dus zelf configureren.

De grote concurrent Magento heeft dit bijvoorbeeld veel beter voor elkaar. We verwachten wel dat Shopware zich spoedig op dit vlak gaat verbeteren.

Hoge server vereisten
Door de flexibiliteit en hoge performance van Shopware zul je niet wegkomen met een simpel hosting pakket. Shopware vraagt serieuze serverkracht en hier dien je dus ook in te investeren. Websigaal gebruikt Hipex als vaste hostingpartner. Hipex is o.a. gespecialiseerd in hosting van Shopware webshops.

Rollen en rechten
Het rollen en rechten systeem van Shopware is vrij plat. Hierdoor is het zonder externe tooling lastig om rechten en rollen écht goed te onderscheiden.

Beperkt aanbod aan plugins/uitbreidingen
Hoewel er voor de belangrijkste out of the box functionaliteiten voldoende aanbod is, is de keuze qua plugins voor Magento bijvoorbeeld een stuk hoger.

Shopware ontwikkelt wel continu door. Maandelijks komt er een nieuwe update en worden functionaliteiten toegevoegd. Omdat Shopware zo groot aan het worden is, zijn er ook steeds meer software partijen (ERP, e-mail marketing, payment providers) die plugins of koppelingen voor Shopware aanbieden.

Meer weten over de mogelijkheden van Shopware?

Wij kunnen goed voorstellen dat je serieus nadenkt over het gebruik van Shopware. Neem zeker eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw webshop te bespreken. Websignaal is Shopware partner. Wij ontwikkelen ook eigen maatwerk modules voor Shopware.